En tid med håb, hygge, fællesskab og nærvær. Sådan ser min ønske-advent ud. Alligevel er det sket, at jeg har været så stresset i julemåneden, at det er gået ud over samværet med mine nærmeste og ja – nærværet med patienter og kolleger.

I år er der endnu mere, der kan stresse – en ekstra julestorm af inflation, krig og global klimaforandring.

Vi kan ikke stoppe stormen af bombardementer fra omgivelserne med informationer, spørgsmål at tage stilling til og gode ideer til den perfekte Jul. Men er det muligt at finde stilhed midt i stormen?

Jeg har med årene fundet glæde af små lommer af stilhed i hverdagen. Øjeblikke, hvor jeg stopper op, slipper hvad jeg har i hænderne og slukker mobilen. Øjeblikke, hvor jeg bare er. Som den, jeg er med alt, hvad der fylder i mit liv lige nu, og vender mit sind og mine tanker mod Gud. I sådanne øjeblikke kan det ske, at jeg får klarhed over noget, der kan gøres på en nemmere måde, noget, der kan aflyses eller ideer til, hvordan et problem kan løses.

Men hvad nu, hvis man slet ikke kan blive stille, fordi tankerne ustandseligt myldrer i hovedet?

Om det skriver Gerhard Pedersen i ’Glæden ved stilheden’: ”Hvis tankerne hele tiden går deres egne veje, og man slet ikke kan koncentrere sig, nytter det ikke meget at tage sig selv i nakken og krampagtigt forsøge på at koncentrere sig. Bedre er det at lade de mange tanker få lov til at komme, og så forsøge at inddrage dem i bønnen.”

Naturen er en perfekt ramme for stilhed. Tomas Sjödin skriver i sin bog, ’Lyden af stilhed’: ”At sidde i skoven ved en lille sø eller ved havet og bare lytte uden noget andet formål end selve det at lytte, kan blive den åndelige detox-kur, mange af os har brug for.”

En sådan detox-kur i julemåneden kan være en kærkommen adventsgave, ikke alene til dig selv. Også til dine kære og de patienter, kolleger og pårørende, du omgås i din hverdag. Tomas Sjödin kalder stilhed ’fremtidens luksus’. En helt gratis luksus, som måske kan bane vej for en fredfyldt advents- og juletid.

Jeg ønsker dig nogle velsignede øjeblikke af stilhed i denne adventstid. Øjeblikke, som forfrisker dig og giver dig ny energi til hverdagens opgaver og udfordringer.

Et sådant øjeblik kan evt. indledes med denne bøn:

Herre, luk mig ind i stilheden for dit ansigt, bare for en kort stund.

Luk alt det ude, der tynger mit sind og ødelægger min fred.

Gør mig stille, så jeg kan høre, hvad du vil sige til mig.

Tal til mig, Herre, og lad mig mærke din nærhed,

Så jeg kan gå styrket ud til dagens opgaver og arbejde,

Til dens sorger og glæder,

Og det, som du vil bruge mig til.

 

(Den Danske Salmebog s. 883-884)

Hermed rigtig glædelig Advent!

Grete Schärfe, seniorrådgiver i DKS