Åndelig omsorg er en del af den grundlæggende pleje for alle patienter uanset, diagnose, alder eller religiøse baggrund

 

NYT kursus: Åndelig omsorg i praksis 

Dansk Kristelig Sygeplejeforening vil gerne medvirke til at patienterne kan blive mødt som hele mennesker af hele professionelle mennesker, der tør være tilstede og lade sig berøre af patientens lidelse. Derfor tilbyder vi nu et kursusforløb, der sætter fokus på eksistens, ånd og værdier både hos sundhedspersonalet og hos patienterne.

Målgruppe: Sundhedspersonale (sygeplejersker, social-og sundhedsassistenter og social-og sundhedshjælpere) Undervisningen tilgodeser deltagerforudsætninger og uddannelse og tilrettelægges herefter.

Kurset er delvist onlinebaseret samt tre fysiske mødegange.

Kursus tilbud 2020:

FORÅRSKURSET AFLYSES PGA. DEN AKTUELLE SITUATION

Der henvises til efterårskurset  – se senere.

Hold- Forår – Sjælland:

Sted: Sankt Lukasstiftelsen, Bernstorffsvej 20, 2900 Hellerup 

Datoer: 17.4, 15.5 og 12.6 alle dage kl. 10-15 –  AFLYST

Hold – Efterår –  Jylland:

Sted: Diakonhøjskolen, Lyseng Alle 15 H, 8270 Højbjerg

Datoer: 2.9, 7.10 og 4.11 alle dage kl. 10-15

Pris: Medlemmer: 2300 kr. / Ikke medlemmer: 3000 kr.

Inklusiv forplejning

 

Særligt tilrettelagte hold forløb:

Kurset bestilles som samlet hold med op til 15 deltagere/hold

Pris: 15.000 kr.

Arbejdspladsen afholder selv udgifter til forplejning.

Kurset afholdes lokalt og aftales individuelt og tilrettelægges efter den enkelte arbejdsplads særlige ønsker og behov.

Kontakt kursusleder og underviser Annette Langdahl på mobil: 40445768 eller send en mail på: kontakt@dks-forum.dk og aftal et møde.

Hvorfor er åndelig omsorg vigtigt?

Åndelig omsorg er at blive set i sin lidelse, for at kunne mestre det at være truet på eksistensen. Forskning viser også at åndelig omsorg kan lindre både fysiske og psykiske smerter og føre til, at den enkelte bliver bedre til at klare sin situation.

Undersøgelser viser, at man ofte vender sig mod en transcendent virkelighed, når man bliver syg eller på anden måde er truet på eksistensen. Samtidig kan der her opleves en eksistentiel ensomhed og usynliggørelse midt i lidelsen, hvis man ikke har nogle ligesindede at drøfte tanker om døden og eksistentielle dilemmaer med.  Døende patienter og deres pårørende kan opleve, at deres åndelige-eksistentielle behov ikke bliver imødekommet i tilstrækkelig grad.

Dette kan have flere årsager bl.a. sundhedspersonalets manglende kompetencer, oplevelse af manglende tid, personlige barrierer, usikkerhed, manglende sprog og berøringsangst.

Åndelig omsorg kan læres

Vi mener, at en øget bevidstgørelse om egne livsværdier samt egen sårbarheds betydning i mødet med patienten og hans/hendes værdier eller religion har stor betydning for evnen til at være nærværende, empatisk og lyttende. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke signaler sundhedspersonalet udsender og inviterer, stopper, bremser eller hæmmer patienten i at udtrykke sine tanker og følelser.   

Det vil der alt sammen blive sat fokus på i løbet af kursets 3 moduler – hvor der imellem modulerne vil være øvelser og refleksioner over egen praksis.

Der vil derudover på kurset også blive arbejdet med aktuelle teorier indenfor åndelig omsorg; bl.a., trafiklysmodellen, eksistentiel kommunikation, eksistenslaboratorium og den filosofiske samtale.

 

LÆS MERE I KURSUSFOLDEREN